Skidskytte NIU

Vill du bli elitidrottare? På Mora gymnasium får du den bästa starten! Hos oss kan du idrotta och samtidigt satsa på en bra gymnasieutbildning.

Sedan höstterminen 2022 finns skidskytte NIU på Mora gymnasium. Vill du bli en av 4 elever som tas in varje år, då ska du söka till oss!

Bildkollage med elever från skidskytte

Som idrottskommun erbjuder Mora en traditionsrik idrottsmiljö med en stark idrottskultur där du kommer att hitta många likasinnade. På Hemus skidområde finns en ny modern skidskyttearena som används i undervisningen.

Vanliga frågor och svar

Vilka program och idrotter går att kombinera? Vad gäller för inackorderingstillägg? Vi har samlat svaren på vanliga frågor på en och samma sida. Där kan du också läsa på om skolans idrottshistoria, träningsfilosofi med mera.

Läs mer om studier och idrott på Mora gymnasium

Om skidskytteutbildningen

Tränings- och teoripass

Hos oss kan du kombinera dina gymnasiestudier med din elitsatsning i skidskytte. Du läser dina gymnasiestudier på 3 eller 4 år och varje vecka har du 3–5 schemalagda halvdagar till specialidrott/träning och ett gemensamt styrketräningspass. Dessutom ligger det en timmes teoriundervisning per vecka i ämnet specialidrott. Tillsammans med RIG/NIU längdskidor och skidorientering kommer du kunna utvecklas i en inspirerande träningsmiljö tillsammans med många likasinnade kompisar.

Anläggningar och träningsmiljöer

Några exempel på lokala anläggningar och träningsmiljöer är:

 • Snösäkra Grönklitt
 • Hemus skidskyttearena
 • Gesundaberget med sin magiska utsikt
 • Koppångens oändliga skarvidder
 • Karlsberg och Norra Garbergs grymma backar
 • Hånåfljots blöta myrar
 • Hemus småkuperade skidstadion
 • Turistvägens fina vägar för rullskidor
 • Moras många och långa löprundor
 • Moras många och varierade orienteringskartor
 • Världens bästa Vasaloppsspår

Tränare och lärare

Med välmeriterade och engagerade specialidrottslärare finns en grund för att du ska få möjligheten att stärka din personliga utveckling genom skola, kamratskap och elitidrott i en fungerande helhet. Se kontaktuppgifter till tränarna under respektive idrott.

 

Specialidrottslärarna på skidgymnasiet

Frv stående Matilda Melander, Hanna Rost, Caroline Abrahamsson, Annlouise Almqvist, Karl-Johan Björkman Sittande fr v David Frisk, Per Brandt, Krister Åkärbjär, Håkan Löfström-Snihs Saknas Rikard Tynell

Tävlingar och läger

När du studerar på Mora gymnasium är det fortfarande din hemklubb som sköter tävlingsverksamheten. Vid behov kan vi hjälpa till att ordna resor till och från tävlingar under tävlingssäsongen.

Under läsåret åker vi på läger, exempel på platser där vi tidigare varit är Idre, Bruksvallarna och Trysil.

Boende

Om du flyttar till Mora från en annan ort kan du bo i studentlägenhet på Sport Campus, ett område med perfekt läge till skolan. I varje lägenhet bor 2–3 elever. Hyresvärden är det kommunala bostadsföretaget Morastrand AB.

Läs mer om boendet

Ansökan

NIU:

Det finns 4 platser per år.
Sista ansökningsdag: 1 december
Ansökan görs via Svenska skidskytteförbundet. Länk till annan webbplats.

Samarbetspartners

Mora kommun, Svenska Skidskytteförbundet, Riksidrottsförbundet, Högskolan Dalarna (LIVI) och Orsa Grönklitts Skidanläggning.

Senast uppdaterad: 26 februari 2024