Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)

En hel värld av möjligheter! Är du intresserad av aktuella samhällsfrågor och mänskliga rättigheter? Vill du kunna förstå, påverka och förändra den globala samhällsutvecklingen i framtiden? Då är Samhällsvetenskapsprogrammet något för dig!

Om programmet

Vi arbetar aktivt med att ta in världen i klassrummet och arbetar aktivt för självständiga elever.

Du formas och utvecklas till att navigera i vår globaliserade värld där din egen utveckling står i centrum. Du får arbeta i olika former, både individuellt och i helklass. Första året läser alla gemensamma kurser, och inför årskurs 2 väljer du inriktning.

Vi genomför under studietiden flera olika projekt och resor till exempel FN rollspel, Nobels fredspris, Stockholmsresa, språkresor.

Är du nyfiken på hur politik, miljö och ekonomi hänger ihop? Hur globaliseringen påverkar oss? På den här inriktningen tittar vi också på historiska samband mellan vår samtid och förr, och vi diskuterar hur våra värderingar påverkar vårt sätt att agera och samspela med andra.

Kortfattat: Samhällsfrågor, Miljöfrågor, Fred och konflikt, Migration, Välfärd, Historia, Lag och rätt.

Är du intresserad av hur vi människor beter oss i olika situationer? Förståelsen för människors agerande som individ och som deltagare i grupper och samhällen står i fokus. Inriktningen ger dig kompetens inom områden som kommunikation, intelligens, hälsa och ledarskap.

Vi diskuterar olika sätt att förhålla sig till livets olika skeden, etiska frågor, riter, livskriser och meningen med livet. Du får ta del av olika religioners förespråkare under Religionsdagen som skolan anordnar varje läsår.

Kortfattat: Människors beteende, Kulturmöten, Män och kvinnor, Rika och fattiga, Tankar och känslor, Moral och etik, Kriminologi

Vill du kombinera dina studier med idrott?

För dig som väljer att studera en av skolans idrottsutbildningar erbjuder Samhällsvetenskapsprogrammet utmärkta möjligheter att få fördjupad kunskap om ledarskap inom den idrott du valt. Då läser du vissa av programmets fördjupningskurser tillsammans med idrottsutbildningen.

Samhällsvetenskapsprogrammet har särskilda behörighetskrav vilket innebär godkänt betyg i:

• svenska/svenska som andra språk
  • engelska
  • matematik
  • geografi
  • samhällskunskap
  • historia
  • religion
  • plus godkänt betyg i ytterligare 5 ämnen, det vill säga 12 ämnen totalt.

Efter gymnasiet

Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program som ger möjlighet till många studievägar på universitet och högskolor.

Beroende på vilken inriktning du väljer kan du till exempel läsa vidare på högskolan till polis, jurist, ekonom, kriminolog, politiker, arkitekt, samhällsbyggnad, lärare bland mycket annat.

På antagning.se kan du läsa mer om behörigheter. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: 10 juni 2021