Till minne av Emerich Roth

Med djupaste sorg mottog vi i helgen beskedet om förintelseöverlevaren Emerich Roths bortgång. Emerich ägnade många år av sitt liv åt att utbilda unga och lärare i Europas mörkaste historia, ge kunskap och verktyg i demokrati och i arbetet mot främlingsfientlighet, i hatets mekanismer och i förmågan att identifiera och agera mot antidemokratiska krafter.

Budskap av Emerich Roth
Emerich Roth

Viktigt att minnas är att hans ord och handlingar lever vidare genom oss lärare och, inte minst, alla ni elever som fått förmånen att möta honom. Mora gymnasium är tacksamma för allt vi fått uppleva och ta del av genom vårt samarbete med Emerich.

De elever som fått möjligheten att delta i kursen ”Vandra i Emerichs fotspår” kommer föra hans budskap vidare och bidra till att hans minne och gärningar når fram till kommande elever på vår skola.

En av eleverna som träffat Emerich skriver: ”Vikten av att sprida Emerich kärleksbudskap vidare blir ännu viktigare i och med hans bortgång”.

För att citera Astrid Lindgren i Ronja Rövardotter, ”Han fattas oss” .

Mora gymnasium genom Anna Estéen, Therese Horn och Lotta Smedborn

https://www.youtube.com/watch?v=-1WtsTOvlPk&t=1s Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: 25 januari 2022