Final i FN-rollspelet!

Årets tema var "Hur kan demokratin i världen stärkas"

Bild

 

Den 6 februari (på samernas nationaldag) gick årets final i FN-rollspelet av stapeln. 29 länder som representerades av Ekonomiprogrammets och Estetprogrammets samt Samhällsprogrammets tvåor och treor. Eleverna fick representera länder som traditionellt står för en stark demokrati och länder som kan sägas stå för det motsatta. Vår stora eloge till alla elever som oavsett sina egna övertygelser representerade sina länders åsikter med bravur. Vi lärare står stolta och såg på deras prestationer.

Årets tema var "Hur kan demokratin i världen stärkas" ett viktigt och angeläget tema.

Två förslag lades fram i Generalförsamlingen - Kina och Tyskland - där Tysklands förslag, vann efter omröstningen med knapp marginal. Det kan sägas vara en seger för de demokratiska värden vi hoppas ska ta en större roll i vår omvärld, värden som hotas av mer auktoritära tendenser och populism.

Medverkade gjorde även Estetprogrammets treor med fantastisk musik i invigningen med låtarna

"The times they are changing" av Bob Dylan och "You got it" av Jeff Lynne, Roy Orbinson och Tom Petty. Estetprogrammets treor gjorde även en ovärdelig insats som säkerhetspersonal.

Invigningstalare var Thomas Sedelius från Högskolan Dalarna som belyste vikten av demokratiska krafttag i en orolig värld där demokratiska värderingar är hotade.

Dessutom hade bageri bidragit med välbehövligt och hembakt fika som kom väl till pass.

Som sig bör fanns även en jury på plats, i år bestående av Julia Blomgren, Mikael Ganea, Josef Björnetun, Maja–Stina Robertsson och Karolina Treson som delade ut priser till bästa inledningstal, bästa resolutionstal och bästa debattinlägg.

 

Ni kan även läsa mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Senast uppdaterad: 7 februari 2024